Kom mai du skjønne nabokrangel

Det er ikke bare tuja-hekker, kirsebærlaubær og syriner som blomstrer om våren. Også nabokrangler har en tendens til å blusse opp. Forbrukeradvokat Ola Fæhn uttaler seg fra tid til annen i media om hva vi må tale at naboene våre foretar seg, og hvor vi kan sette grensen. Generelt er rådet å føre vennlig dialog, og finne ut hva man egentlig er uenige om.

Lovreguleringen av forholdet mellom naboer inneholder mange skjønnsmessige vilkår, som det kan være vanskelige å forstå. Hva ligger i nabolovens begreper om «særlig ulempe», «urimelig» og uturvande»?

For noen dager ble den såkalte «huskapperen» dømt til 120 dagers fengsel for å ha kappet uthuset til naboen i to. Nabokrangelen bygget på at «huskapperen» mente at naboen hadde oppført deler av uthuset på hans tomt. Å gå til et så ekstremt grep som å kappe et hus i to, er klart over i det du ikke må akseptere fra naboen.

Forbrukeradvokaten får inn saker om hekker som sjenerer, tobakksrøyk som siger inn og hunder som bjeffer. Det første rådet er alltid å snakke med naboen først. Hvis man ikke kommer til enighet, kan man ta opp problemet med sameiet eller borettslaget. Konfliktrådet kan også være til hjelp i fastlåste situasjoner. Der får man hjelp av en nøytral part, og målet er å finne en løsning som oppfattes som en vinn-vinn-situasjon for partene. Ettersom man må forholde seg til naboen enten man vil eller ikke, frarådes det å lage sak mot naboen før man vet om det er siste utvei. Forbrukeradvokaten har representert en leilighetseier som ble plaget av passiv røyking fra etasjen under. Den saken endte med at borettslaget tok kostnadene for utbedring av isolering mellom leilighetene, og naboene kunne smile til hverandre i oppgangen igjen.

Her kan du lese mer om hva Forbrukeradvokaten sier om nabokrangler og andre hverdagslige utfordringer:

 

https://www.aftenposten.no/bolig/Advokaten-svarer-Dette-kan-du-gjore-dersom-du-blir-plaget-av-naboens-royk-11880b.html

https://www.dagbladet.no/tema/dette-kan-du-klage-pa-hos-naboen/62206927

https://www.dinside.no/bolig/kan-naboen-royke-pa-balkongen/61815108

https://www.aftenposten.no/familieogoppvekst/Bandtvang-trer-i-kraft-mandag-Dette-ma-du-vite-12989b.html